Regiunea reprezintă unul dintre numeroasele puncte de tensiune din relația SUA-China, care includ și un război comercial. China a denunțat manevrele militare ale SUA din apropierea insulelor pe care Beijingul le ocupă și le controlează în Marea Chinei de Sud, și invocă suveranitatea, acuzând Washingtonul că provoacă deliberat tensiuni.

A șaptea flotă a US Navy a precizat că  “Revendicările maritime ilegale și radicale în Marea Chinei de Sud reprezintă o amenințare serioasă pentru libertatea mării, inclusiv pentru libertățile de navigație și de zbor, pentru comerțul liber și fără obstacole și pentru libertatea de oportunități economice pentru țările litorale ale Mării Chinei de Sud. Statele Unite contestă revendicările maritime excesive din întreaga lume, indiferent de identitatea reclamantului”.

Americanii justifică operațiunea prin invocarea Convenției Legii Mărilor, care prevede că navele tuturor statelor – inclusiv navele lor de război – se bucură de dreptul de trecere liberă prin marea teritorială. China, Taiwan și Vietnam revendică fiecare suveranitate asupra insulelor Paracel. Toți cei trei reclamanți necesită fie permisiunea, fie o notificare prealabilă înainte ca o navă militară sau o navă de război să se angajeze în trecere liberă prin marea teritorială. Angajându-se în traversarea secțiunii disputate, fără o notificare prealabilă,Statele Unite au contestat restricțiile impuse de China, Taiwan și Vietnam.

China a preluat controlul total asupra insulelor în 1974. Vietnamul și Taiwanul continuă să revendice teritoriile. De asemenea, Malaezia, Brunei și Filipine au pretenții la alte părți ale Mării Chinei de Sud, unde China a construit insule artificiale și a construit baze aeriene pe unele dintre ele.

Surse alternative: US 7th Fleet, Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday