Un anunț în acest sens va fi făcut marți seara de premierul Boris Johnson, dar presa britanică a avut deja acces la noua strategie de apărare a Marii Britanii. Astfel, The Guardian scrie că documentul prevede o creștere cu 10 miliarde de lire sterline a cheltuielilor de înarmare, inclusiv pentru majorarea numărului de focoase nucleare Trident, de la 180 la 260.

Strategia ia în calcul și posibilitatea ca un grup terorist să “lanseze un atac CBRN [chimic, biologic, radiologic sau nuclear] asupra teritoriului britanic, până în 2030”, deși există puține detalii legate de realitatea unei astfel de amenințări.

Pasul este deja criticat de activiștii civici, care spun că Marea Britanie riscă să pornească o “nouă cursă a înarmărilor nucleare” cu Rusia și China, într-un moment în care ar fi mai chibzuit ca fondurile să fie alocate pentru combaterea pandemiei Covid.

Este de așteptat ca Johnson să condamne în declarația sa Rusia lui Vladimir Putin, ca fiind o “amenințare activă”, în timp ce China va fi prezentată ca “provocare sistemică”, o formulare ceva mai nuanțată.

Revizuirea strategiei de apărare a început după alegerile generale din 2019 și va definitiva politica unei “Marii Britanii globale”, pe care Johnson a formulat-o pentru a justifica părăsirea Uniunii Europene.

Cotidianul britanic observă totuși că angajamentul de a crește în mod semnificativ numărul de focoase nucleare este cea mai concretă propunere din vinziunea lui Johnson.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday