La sfârșitul anului trecut, Partidul Laburist din parlamentul britanic a cerut o anchetă în privința atribuirii directe a contractului de 85 de milioane de lire sterline către Abingdon Health. Ca parte a procedurilor judiciare, corespondența dintre firmă și Lordului Jame Bethell, responsabil cu achiziția, trebuia verificată. 

Bethell declara la începutul anului că vechiul telefon s-a spart și a fost nevoit să-l înlocuiască, iar noul pe noul dispozitiv nu mai are conversațiilde de WhatsApp, SMS sau email. The Guardian notează că lordul a încălcat obligația de a păstra și căuta documentele relevante pentru investigație, iar acum anchetatorii încearcă să recupereze informațiile de la operatorul de telefonie al lui Bethell.

Potrivit procurorilor, lordul a folosit atât contul său oficial de e-mail, cât și contul privat pentru a trimite și primi mesaje relevante legate de contracte. Avocații guvernamentali au dezvăluit că pentru Bethell nu a fost emis un ”aviz de conservare” care îi cerea să salveze documente, deoarece corespondența oficială a miniștrilor a fost salvată în mod curent, însă o bună parte a afacerii a fost discutată prin mijloace private care nu sunt acoperite de aceste măsuri.

Bethell este deja investigat de către Office Commissioner’s Office (ICO) cu privire la utilizarea e-mailurilor private pentru afaceri guvernamentale, determinate de dezvăluirile că fostul său șef Matt Hancock folosea un cont privat în perioada de vârf a pandemiei.

”Dacă miniștrii și consilierii lor nu au cu adevărat nimic de ascuns, atunci nu vor avea nicio problemă să predea e-mailurile și mesajele care arată ce afaceri guvernamentale se desfășurau în secret, astfel încât publicul să știe cum sunt banii lor a fost cheltuit și aceste mesaje sunt asigurate pentru ancheta publică mult-promisă”, spune Angela Rayner, unul dintre liderii laburiștilor.

Downing Street a recunoscut în iulie că Bethell a folosit e-mailuri private pentru afaceri guvernamentale, deși inițial negase, dar a spus că a respectat recomandările privind copierea în conturile oficiale. Bethell, un apropiat al lui Matt Hancock, fost ministru al Sănătății, care a demisionat după ce a încălcat regulile de distanțare socială, fiind surprins în ipostaze tandre cu o colegă, este anchetat pentru mai multe nereguli în contractele atribuite. Este acuzat printre altele că nu a raportat întârzierile în furnizarea materialelor de protecție în plină pandemie.

Sursa: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday