Gheorghe Nica (stânga) și Eamonn Harrison

Gheorghe Nica, care s-a ocupat de operațiunea ilegală, și Eamonn Harrison, un camionagiu nord-irlandez, au fost găsiți vinovați de ucidere din culpă (fără intenție). Pedepsele și le vor afla în urma unei ședințe ulterioare a instanței de judecată.

Nica a admis că a aranjat transporturi ilegale de migranți în trecut, dar a declarat că nu știa și că la bordul transportului care a provocat cele 39 de decese se vor afla migranți: ”Credeam că sunt bunuri furate”, a spus el în fața instanței.

Au mai fost găsiți vinovați de complicitate la acțiuni de imigrație ilegală și Valentin Calotă, un alt doilea român, precum și Christopher Kennedy, un alt șofer de camion. 

În luna octombrie 2019, în urma unui control, autoritățile au descoperit corpurile a 39 de cetățeni vietnamezi, la bordul unui container de camion, într-o zonă industrială din comitatul Essex, la nord-est de Londra. Victimele fuseseră încuiate în containerul-remorcă, în care s-au înregistrat temperaturi de peste 38,5 grade Celsius. Copii, femei și bărbați cu vârste între 15 și 44 de ani au îndurat aceste condiții timp de cel puțin 12 ore, înainte de a muri, arată justiția britanică.

Printre victime se aflau absolvenți de facultate, lucrători din domeniul horeca, zidari sau frizeri. Ei plătiseră câte zece mii de lire sterline pentru a ajunge în Marea Britanie, iar pe parcursul drumului au încercat din răsputeri să-i anunțe pe șofer că nu mai rezistă în containerul de culoare neagră.

Surse alternative: Sky News, Euronews.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday