Într-o declarație comună, Boris Johnson, președintele american Joe Biden și premierul australian Scott Morrison s-au declarat mulțumiți de progresul înregistrat în cadrul programului pentru submarine cu propulsie nucleară înarmate convențional pentru Australia. Liderii au mai precizat că vor coopera și în alte domenii.

Ne-am angajat, de asemenea, astăzi, să începem o nouă cooperare trilaterală privind armele hipersonice și contra-hipersonice și dezvoltarea capacităților de război electronic, se arată în comunicatul transmis de biroul premierului britanic.

Statele Unite și Australia au deja un program de arme hipersonice numit SCIFiRE, iar oficialii britanici au spus că, deși Marea Britanie nu se va alătura acestui program în acest moment, cele trei țări vor lucra împreună în domeniul cercetării și al dezvoltării, pentru a-și spori opțiunile.

În același timp, administrația Biden investește în cercetarea și dezvoltarea rachetelor hipersonice, care călătoresc cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului, în condițiile în care războiul inițiat de Rusia în Ucraina a intensificat preocupările cu privire la securitatea europeană.

În lumina invaziei neprovocate, nejustificate și ilegale a Rusiei în Ucraina, am reiterat angajamentul nostru neclintit față de un sistem internațional care respectă drepturile omului, statul de drept și soluționarea pașnică a disputelor fără constrângeri, au spus liderii, adăugând că și-au reafirmat, de asemenea, angajamentul pentru o “regiune Indo-Pacifică liberă și deschisă”.

Sursa: Reuters

Foto: Sameer Chogale | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday