Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: În sfârșit am ajuns la un acord corect. A fost un drum lung, dar acordul este echilibrat și responsabil”.

“S-a încheiat un acord. Ne-am preluat controlul asupra banilor, frontierelor, legilor, comerțului și apelor noastre de pescuit. Acordul este o veste fantastică, primull acord de liber schimb bazat pe zero tarife și zero cote care a fost realizat vreodată cu UE”, a spus o sursă pentru Reuters.

De la ieșirea oficială din UE la 31 ianuarie 2020, Regatul Unit a negociat un acord de liber schimb cu blocul comunitar, în încercarea de a reglementa ieșirea de pe piața unică și din uniunea vamală la sfârșitul acestui an. Un acord ar asigura continuarea cel puțin parțială a comerțului cu bunuri care reprezintă jumătate din totalul schimburilor Regatului Unit, în valoare de aproape o mie de miliarde de dolari în total. Înaltul diplomat, care a vorbit sub condiția anonimatului, a declarat că statele membre UE ar trebui să aprobe o aplicare provizorie a unui acord cu efect de la 1 ianuarie deoarece Parlamentul European nu va avea suficient timp pentru a-l ratifica.

Surse alternative: BBC, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday