Marea Britanie. Serviciul de contrainformații MI5 anunță că se implică în protejarea cercetărilor pentru obținerea vaccinului anti-COVID dezvoltat de Universitatea Oxford, împotriva forțelor ostile care ar încerca să le fure sau să saboteze demersurile de cercetare.

Ken McCallum, directorul MI5,  spune că „premiul global de a avea primul vaccin utilizabil împotriva acestui virus este unul mare, de aceea ne așteptăm ca o mulțime de agenți din exterior să fie interesați de cercetările britanice”. McCallum nu a precizat dacă deja au existat tentative de acest fel, dar Centrul britanic pentru Securitate Cibernetică (NCSC) anunța în iulie că grupuri de hackeri susținute de Rusia au încercat să fure informații despre schemele de tratament sau despre vaccinurile anti-COVID ale rețelei globale de universități și farmacii.

Vaccinul Oxford dezvoltat cu AstraZeneca a intrat deja în ultima fază de testare clinică. De asemenea, un alt ser al Imperial College London a început primele faze de testare clinică. În prezent, există peste 150 de vaccinuri candidat împotriva SARS-Cov-2, dintre care 42 au intrat în fazele de testare pe oameni, potrivit celor mai recente date oferite de Organizația Mondială a Sănătății.

Șeful MI5 a mai precizat că Marea Britanie este ținta unei multitudini de atacuri în această perioadă, de la amplificarea terorismului de extremă dreaptă, până la spionajul economic susținut de China, pe care o acuză că a încercat să fure date comerciale sensibile, dar și să intervină în politica din Regat.

Sursa: Reuters

Folosim cookies