Față de 55 de mii de cazuri noi, câte erau înregistrate pe 17 iulie, luni, 26 iulie au fost doar 25 de mii de cazuri noi, în condițiile în care ultimele restricții au fost ridicate pe 19 iulie. Totuși, o eventuală influență a acestora va fi vizibilă cel mai devreme la începutul lunii august, așa cum actuala scădere a numărului de cazuri are cauzele în urmă cu două-trei săptămâni.

Experții nu știu sigur ce anume a determinat această scădere până la jumătate a numărului de infectări, în decurs de doar o săptămână, dar sunt de acord că, deși a ajutat, creșterea numărului de vaccinați din acest interval nu are cum să fie singura cauză.

Alte teorii luate în calcul arată că:

  • O scădere a numărului de teste, cu 9%, putea influența rezultatul, dar nu atât de mult. Se presupune că scăderea vârstei celor infectați a dus la reducerea numărului de teste, deoarece tinerii au simptome ușoare și mulți dintre ei cred că sunt răciți.
  • Vremea caldă, care încurajează oamenii să petreacă mai puțin timp în interior, combinată cu finalul Campionatul de fotbal Euro 2020, în urmă cu două săptămâni. Acest lucru a redus aglomerațiile din puburi și baruri, campionatul de fotbal fiind principalul suspect pentru creșterea numărului de cazuri cu 80% până la niveluri comparabile cu cele de la crăciun.

Totuși experții așteaptă cu emoție impactul ridicării restricțiilor din 19 iulie, fără a putea exclude reluarea creșterii numărului de cazuri de la finalul acestei săptămâni. “Cifrele de acum nu includ, desigur, niciun impact al sfârșitului restricțiilor. Abia de vinerea viitoare datele vor include aceste modificări de legislație”, a declarat pentru BBC Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea din East Anglia.

Evoluția cazurilor din Marea Britanie este urmărită cu atenție de autoritățile din toată lumea, căci acestea pot da indicații privind un eventual platou al numărului de infectări care a reînceput să crească puternic de la jumătatea lunii iunie.

Surse alternative: BBC, CNBC

Foto: Unsplash/Ehimetalor Akhere Unuabona

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday