Gheorghe Nica (stânga) și Eamonn Harrison

Instanța a stabilit că Gheorghe Nica, în vârstă de 43 de ani, care s-a ocupat de operațiunea ilegală, și Ronan Hughes, în vârstă de 41 de ani, au jucat “rolurile principale” în operațiune și au primit pedepse cu închisoare de 27 și respectiv 20 de ani.

Judecătorul a afirmat că Nica “a recrutat și plătit șoferii a căror sarcină era de a colecta migranții atunci când ajungeau la locul de depozitare din această țară și de a-i conduce la casa (casele) de siguranță, unde urmau să fie reținuți până își achitau cursa”.

Cei doi șoferi care au manipulat remorca în care se aflau vietnamezii, au fost condamnați la 18 ani de detenție, respectiv 13 ani și patru luni.

Alți trei membri ai grupării, dintre care doi sunt români, au fost, de asemenea, condamnați pentru apartenența la un grup criminal organizat, care se ocupa de imigrația ilegală. Valentin Calota a primit o pedeapsă de 4 ani și șase luni de închisoare, Alexandru-Ovidiu Hanga – 3 ani și Christopher Kennedy – 7 ani.

În luna octombrie 2019, autoritățile britanice au descoperit cadavrele a 39 de cetățeni vietnamezi ascunse într-un container de camion, într-o zonă industrială din comitatul Essex, la nord-est de Londra. Victimele fuseseră încuiate înăuntru, unde temperaturile au depășit 38,5 grade Celsius. Copii, femei și bărbați cu vârste între 15 și 44 de ani au îndurat aceste condiții timp de cel puțin 12 ore, înainte de a muri, arată justiția britanică. Instanța a stabilit că victimele au murit într-un “mod inimaginabil, din cauza lăcomiei totale a acestor infractori”.

Printre victime se aflau absolvenți de facultate, lucrători din domeniul horeca, zidari sau frizeri. Ei plătiseră câte zece mii de lire sterline pentru a ajunge în Marea Britanie, iar pe parcursul drumului au încercat din răsputeri să-i anunțe pe șofer că nu mai rezistă în containerul de culoare neagră.

Surse alternative: BBC, Euronews.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday