Parlamentarii conservatori au votat azi ca Rishi Sunak, fostul ministru al Finanțelor, și Liz Truss, fost ministru la Externe, să rămână în cursă pentru conducerea Partidului Conservator și ulterior să preia funcția de prim-ministru, după ce Penny Mordaunt a fost eliminată din scrutin.

Sunak a obținut 137 de voturi, Truss 113 și Mordaunt 105. Peste 160 de mii de membri ai partidului au de ales vara aceasta între Sunak și Truss, rezultatul urmând să fie anunțat pe 5 septembrie. Cei doi candidați rămași în cursă au fost de acord să participe la o dezbatere în direct la BBC, luni, 25 iulie.

Rishi Sunak, fostul ministru de Finanțe, în vârstă de 42 de ani, a votat pentru părăsirea UE în 2016, iar reputația sa a fost afectată de scandalul petrecerilor organizate inclusiv de premierul Boris Johnson, la care au participat numeroși politicieni în perioada de vârf a pandemiei.

Liz Truss, în vârstă de 46 de ani, a votat împotriva Brexit-ului în 2016. Potrivit presei internaționale, numirea sa în funcția de premier ar tensiona și mai mult relațiile cu blocul comunitar, întrucât este autoarea controversatului proiect de revizuire unilaterală a protocolului în privința Irlandei de Nord.

În urmă cu mai puțin de două săptămâni, premierul Boris Johnson a anunțat că demisionează din funcția de lider al Partidului Conservator, după ce zeci de oficiali guvernamentali și-au dat demisia în încercarea de a-l presa să renunțe la funcție.

Surse: SkyNews, BBC, DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday