Regatul Unit renunță la planurile de a introduce controale extinse la granițele cu UE, după 1 ianuarie 2021, după ce miniștrii britanici s-au confruntat cu presiuni din partea mediului de afaceri.

Marea Britanie va introduce în schimb controale sumare („regim de atingere ușoară”) în porturi precum Dover (cel mai apropiat port de Franța), pentru bunurile care sosesc din Uniunea Europeană, scrie Financial Times, citat de Reuters. Ziarul mai notează că măsura va fi implementată indiferent dacă Brexitul se va face fără încheierea unui acord de liber-schimb.

Totodată, oficialii britanici au recunoscut faptul că există riscul ca UE să introducă controale extinse, iar mărfurile care provin din Marea Britanie să fie amplu verificate la intrarea în Franța.

Măsura reprezintă o întoarcere la 180 de grade față de luna februarie, când Marea Britanie anunțase că va introduce controale extinse la granițe pentru importurile din UE.

Companiile au cerut de mult timp guvernului britanic să le ofere o perspectivă mai clară cu privire la noile controale la graniță care urmau să fie introduse la sfârșitul acestui an, când perioada de tranziție se încheie.

Negocierile privind un acord de liber-schimb, ca parte a unui mai amplu acord privind relațiile din UE și Marea Britanie, s-au blocat. Unii oficiali speră că o întâlnire virtuală dintre premierul Boris Johnson și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va oferi o oportunitate de a depăși impasul.

Articolele integral în limba engleză aici și aici.

Surse: Financial Times, Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday