Rishi Sunak a devenit primul premier britanic cu origini asiatice, dar și al treilea șef de guvern din ultimele trei luni. Cel mai tânăr lider al Partidului Conservator din ultimii 200 de ani, este și primul prim-ministru desemnat de Regele Charles al III-lea și al 57-lea din istoria Marii Britanii, potrivit BBC.

Principalele declarații ale lui Rishi Sunak:

  • Trebuie să explic de ce sunt aici, în calitate de nou prim-ministru. În aceste momente țara noastră se confruntă cu o criză economică profundă. Urmele pandemiei încă se văd, iar războiul din Ucraina a destabilizat piețele din întreaga lume.
  • O felicit pe doamna Truss pentru efortul depus, a avut un scop nobil, dar unele greșeli au fost făcute. Nu a avut intenții rele, dar au fost greșeli. Sunt hotărât să remediez aceste greșeli, iar acest proces începe imediat. Asta înseamnă că vor urma și decizii dificile.
  • În timpul pandemiei de Covid am făcut tot ce am putut pentru a proteja oamenii și afacerile. Voi aduce aceeași compasiune și în abordarea provocărilor de astăzi.
  • Guvernul pe care-l conduc nu va lăsa viitoarea generație cu o datorie pe care noi n-am putut-o plăti. Voi uni țara noastră nu prin cuvinte, ci prin acțiuni concrete.

În această dimineață, Liz Truss, care a obținut funcția în urmă cu șapte săptămâni, s-a prezentat la Palatul Buckingham pentru a-și înainta oficial demisia. Ulterior, i-a urat succes succesorului său și a declarat: Într-o perioadă scurtă, guvernul meu a acționat urgent și hotărât de partea familiilor și a firmelor. Am inversat creșterea asigurărilor naționale. Am ajutat milioane de gospodării cu facturile la energie și am ajutat mii de companii să evite falimentul”.

The Guardian scrie că Rishi Sunak a reușit o tranziție extrem de rapidă de la parlamentar la premier, în doar șapte ani, cea mai rapidă ascensiune politică din epoca modernă a Marii Britanii. Publicația britanică argumentează că evoluția lui nu a fost deloc simplă. Deși a pierdut cursa pentru șefia partidului, greșelile lui Liz Truss i-au oferit o nouă oportunitate. 

După ce a devenit luni noul președinte al Partidului Conservator, Sunak, a cărui carieră a fost definită de conservatorismul fiscal, le-a transmis parlamentarilor că urmărește în anii de guvernare să dezvolte “o economie britanică extrem de productivă”.

Surse: The Guardian, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday