Numerele relevă că, numai în iunie, au fost instalate mai multe “stații de energie verde” decât în orice altă lună iunie din anii precedenți. În medie, au fost instalate peste 17 de mii de panouri fotovoltaice în fiecare lună a acestui an, în timp ce numărul gospodăriilor care au instalat pompe de căldură a ajuns pentru prima dată la 3.000 pe lună.

MCS, organismul de acreditare al industriei, a precizat că precedentul record privind instalările de panouri fotovoltaice s-a înregistrat în 2012, înainte ca guvernul să reducă valoarea subvenției acordate. Ian Rippin, directorul executiv al MCS, a declarat: Pe măsură ce costul energiei continuă să crească, observăm că tot mai mulți oameni se orientează către sursele regenerabile pentru a-și genera propria energie și căldură acasă”.

Guvernul britanic a stabilit ca obiective atingerea unei capacități de 70 de gigawați de energie solară produsă până în 2035 și instalarea a 600 de mii de pompe de căldură pe an până în 2028. Totuși, trecerea la pompe de căldură a fost departe de obiectivul guvernului, cu toate că au fost acordate subvenții de 5.000 de lire.

În total, în primele șase luni ale anului 2023, au fost instalate aproximativ 18 mii de pompe de căldură, potrivit datelor MCS, ceea ce înseamnă că, dacă același ritm ar continua și în a doua jumătate a anului, instalațiile de pompe de căldură ar atinge doar 6% din obiectivul guvernului.

MCS consideră că una dintre cele mai mari bariere în calea ambițiilor guvernului în materie de pompe de căldură este necesitatea de a recruta un număr suficient de instalatori calificați și competenți pentru a satisface cererea de consiliere și instalații fiabile. În Marea Britanie există 1.500 de companii de instalare a pompelor de căldură certificate, dar se estimează că sunt necesari 50 de mii de angajați în acest domeniu pentru a îndeplini obiectivele guvernului.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday