Demonstrația, organizată de Global Justice Now, a degenerat, iar doi protestatari au fost arestați. Poliția a intervenit după ce patru protestatari au blocat intrarea în sediul central al companiei, în Cambridge. ”Vaccinul ar fi trebuit să fie accesibil în mod deschis tuturor pentru că a fost finanțat din bani publici în proporție de 97%”, susține organizatorul manifestației.

Global Justice Now vrea să convingă Universitatea Oxford să facă toate viitoarele sale inovații medicale cu licență deschisă.

”Oamenii de știință de la Universitatea Oxford, o instituție finanțată din fonduri publice, au dezvoltat acest vaccin care salvează vieții, printr-un proces de cercetare și dezvoltare care a fost aproape în totalitate finanțat public. Vaccinul rezultat ar fi trebuit să fie accesibil în mod deschis tuturor, dar AstraZeneca a intrat și l-a privatizat. Marea Britanie culege beneficiile vaccinurilor extrem de eficiente care sunt disponibile acum, dar oamenii din țările cu venituri mici și medii mor încă zilnic cu miile din cauza Covid”, a declarat Nick Dearden, directorul Global Justice Now.

Dearden este de părere că AstraZeneca a ”boicotat încercările de a pune în comun cunoștințele despre vaccin pe care le controlează” și acuză compania că nu s-a alăturat Fondului de acces tehnologic Covid-19 al OMS, ceea ce facilitează schimbul de tehnologie pentru vaccinuri și tratamente.

În luna martie,  directorul OMS propunea o derogare de la legea brevetelor în privința vaccinurilor de coronavirus, în schimbul unor compensații, pentru a permite țărilor să producă și să vândă copii ale vaccinurilor fără a fi necesară obținerea unei licențe de la firmele care le-au dezvoltat.

Administrația Biden anunța, săptămâna trecută, că susține suspendarea temporară a drepturilor de proprietate intelectuală pentru vaccinurile împotriva coronavirusului, însă Angela Merkel a respins propunerea SUA argumentând că “protecția proprietății intelectuale este o sursă de inovație și trebuie să rămână astfel și în viitor”.

Surse alternative: Sky News, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday