Premierul descrie pachetul nou de asistență socială ca fiind “cel mai mare program de redresare” din istoria Serviciului Național de Sănătate (NHS) și care va fi finanțat din această nouă taxă. Prin aceasta, guvernul speră să facă rost suplimentar de 12 miliarde de lire sterline pe an, bani care, în primii ani, vor fi utilizați în principal pentru a finanța restanțele NHS. 

Boris Johnson spune că costurile programului vor fi împărțite între persoane fizice și firme, iar “cei care câștigă mai mult vor plăti mai mult”, considerând că propunerile sunt “rezonabile”.

Pachetul de măsuri pentru asistența socială și de sănătate include:

  • Un angajament guvernamental de a investi 36 de miliarde de lire sterline în următorii trei ani pentru a ajuta NHS să se recupereze de la pandemie.
  • Să investească în reformarea sectorului asistenței sociale.
  • Din octombrie 2023, nimeni nu va plăti mai mult de 86.000 de lire sterline pe parcursul vieții pentru asistență socială, indiferent de venituri.
  • Guvernul va acoperi integral costul îngrijirii celor cu venituri sub 20.000 de lire sterline și va suporta parțial costul asistenței celor cu venituri cuprinse între 20.000 și 100.000 de lire sterline.

Purtătorul de cuvânt al premierului a declarat că măsurile “vor face sistemul mai echitabil pentru toți, iar taxa va fi plătită de adulții care lucrează, inclusiv de cei peste vârsta de pensionare de stat”. El a mai explicat că un contribuabil care câștigă 24.100 de lire sterline va contribui cu 180 de lire sterline pe an, adică 3,46 lire sterline pe săptămână, iar un contribuabil care câștigă 67.100 de lire sterline va contribui cu 7,15 lire sterline pe săptămână.

Prim-ministrul a anunțat, totodată, că va crește cu 1,25% și impozitul pe venitul din dividende pentru a ajuta la acoperirea costurilor pachetului de asistență socială. Aceste noi măsuri au stârnit criticile atât ale consilierilor și parlamentarilor din Partidul Conservator, cât și pe cele ale opoziției. De asemenea, mediul de afaceri consideră că va crește presiunea asupra angajatorilor, iar în final, aceasta va duce la scăderea numărului de locuri de muncă disponibile.

Johnson acceptă că măsura încalcă promisiunea din campania electorală de a nu majora contribuția pentru asigurările naționale, dar susține că a fost o mișcare necesară din cauza presiunilor financiare provocate de pandemie. “Niciun guvern conservator nu vrea să crească impozitele, voi fi sincer că accept că acest lucru încalcă un angajament. Nu este o decizie pe care să o iau cu ușurință, dar o pandemie globală nu era în programul electoral al nimănui”, a declarat premierul în Parlament. 

Sursă alternativă: Sky News

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday