Potrivit unui raport parlamentar, nu există dovezi care să demonstreze că programul guvernului de testare și urmărire epidemică, în valoare de 37 de miliarde de lire sterline (un buget mai mare decât cel al Transporturilor) a contribuit la o reducere a nivelurilor de infectări cu coronavirus în Anglia. Investigația parlamentară i-a chemat pe miniștri să justifice “investiția uluitoare a banilor contribuabililor”. 

Meg Hillier, președintele comitetului, a declarat că sumele enorme cheltuite lasă impresia că fondul public a fost folosit ca un bancomat: “În ciuda resurselor de neimaginat investite în cadrul acestui proiect, testarea și urmărirea nu pot indica o diferență măsurabilă în ceea ce privește progresul pandemiei, iar promisiunea pe care s-a justificat această cheltuială uriașă – evitarea unui alt blocaj – a fost încălcată, de două ori. Contribuabilii britanici nu pot fi tratați de guvern ca un bancomat. Trebuie să vedem un plan clar și costurile  trebuie să fie mai bine controlate”.

Șeful programului a apărat utilitatea acestuia și a spus că criticile aduse de parlamentari sunt “știri vechi”. Dido Harding spune că proiectul a fost unul esențial în lupta cu pandemia și că 80% din resurse s-au folosit pentru testări.

Întrebat despre impactul actual al sistemului, consilierul științific șef Patrick Vallance a declarat marți că sistemul de testare este acum funcțional și va crește ca importanță.

În concluzii sunt criticate și sumele cu care sunt plătiți consultanții privați, care ajung și la șase mii de lire pe zi, în timp ce guvernul a refuzat o creștere salarială de 1% pentru lucrătorii din domeniul sănătății. Șefa Colegiului Regal de Asistență Medicală, Donna Kinnair, a declarat că personalul de asistență medicală “va fi furios să audă că milioane de lire au fost cheltuite pentru consultanții din sectorul privat”.

“Publicul știe că o îngrijire mai bună înseamnă mai multe asistente medicale, iar nu consultanți mai bine plătiți”, a spus ea.

Surse alternative: The Guardian, SkyNews, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday