În prezent, Regatul Unit are o capacitate de testare de 300 de mii de teste pe zi, însă specialiștii preconizează că aceasta se va tripla în următoarele luni. Statul a cheltuit peste cinci sute de milioane de lire în ultima perioadă pentru dezvoltarea laboratoarelor și achiziția de aparate de testare pentru Covid.

În plus, începând chiar de săptămâna viitoare, elevii vor fi testați săptămânal cu ajutorul unui test rapid, pe bază de salivă, recent aprobat de oamenii de știință. Acesta este similar unui test de sarcină, deoarece dă rezultatul în doar 15 minute, fără a fi nevoie să fie trimis la un laborator. Testarea va începe cu elevii și studenții din focarele din nordul Angliei. Guvernul speră astfel că prin depistarea timpurie a cazurilor de coronavirus să evite situația închiderii școlilor deoarece un elev a fost confirmat pozitiv.

Unul dintre oamenii de știință implicați în programul de testare a declarat pentru The Times: „Merge destul de bine. Ei chiar și-au mărit capacitățile. Cred că până la Crăciun vom ajunge la un milion pe zi. Pare perfect posibil. ”

Acesta a mai precizat că guvernul achiziționează noi aparate de testare capabile să furnizeze 150 de mii de teste pe zi, concepute pentru a extinde capacitatea celor cinci așa-numite laboratoare Lighthouse utilizate pentru procesarea testelor.

Un alt tip de aparat de testat ar putea fi folosit pentru testări intensive și regulate în spitale sau focarele din comunitate. Acesta este produs de compania britanică Oxford Nanopore, are dimensiunea unui computer desktop, și poate procesa până la 15 mii de teste pe zi. Separat, spitale vor începe să folosească teste rapide (care oferă rezultatul în 20 de minute), dar care necesită specialiști.

Milioane din ambele tipuri de teste (rapide și PCR) au fost deja cumpărate, iar Boris Johnson a declarat că guvernul „a început să construiască infrastructura pentru fabricarea internă a acestor teste, asigurând că Marea Britanie are capacitatea de a produce milioane de teste rapide aici”.

Tipuri de teste:

Standard PCR – evidențiază virusul prin tehnici de amplificare a materialului genetic viral și durează câteva ore într-un laborator specializat.

RT Lamp – permite aparatelor de testat să ridice material genetic fără a fi nevoie de schimbări de temperatură. Rezultatele pot veni în 20 de minute, dar necesită specialiști.

Saliva Lamp – folosește aceeași tehnologie RT-Lamp, dar pe bază de salivă în loc de exudat nazo-faringian.

Sursa: The Times.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday