Speculațiile cu privire la un posibil vot săptămâna aceasta crescuseră deja, pe măsură ce Boris Johnson continuă să se confrunte cu solicitări de a demisiona din cauza scandalului provocat de petrecerile de la sediul guvernului din Downing Street, organizate în timpul pandemiei de coronavirus.

Graham Brady, președintele Comitetului 1922 al Partidului Conservator, din care face parte și premierul Boris Johnson, a anunțat că 54 de parlamentari i-au transmis scrisori prin care cer îndepărtarea premierului din funcție, astfel fiind atins minimul de 15% din cei 359 de parlamentari conservatori necesar pentru inițierea procedurii.

Sir Graham Brady a precizat că a vorbit duminică cu Boris Johnson și că au convenit o dată fixă pentru vot. În conformitate cu regulile, un scrutin va avea loc între orele 18:00 și 20:00 astăzi (20-22 ora României). Voturile vor fi numărate imediat după aceea, după care va urma un anunț oficial, a transmis liderul conservator.

Dacă Johnson va obține cel puțin 50% (180 de parlamentari) dintre voturi, va rămâne lider al Partidului Conservator și premier al Marii Britanii și va fi ferit de o astfel de provocare cel puțin un an, în conformitate cu regulile partidului. Dacă nu va obține voturile necesare, va fi înlăturat de la putere și în cadrul partidului va fi ales un nou lider.

Fostul ministru Jesse Norman este cel mai recent personaj politic care a confirmat că a votat împotriva premierului. Într-o scrisoare adresată lui Johnson, Norman a declarat că prim-ministrul a prezidat “o cultură a încălcării ocazionale a legii” în Downing Street.

Surse: BBC, The Guardian, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday