„Am rezolvat o problemă cu adevărat importantă în calculul cuantic: modul în care hardware-ul și software-ul interacționează obținând cea mai mare performanță posibilă dintr-un computer cuantic”, a declarat Steve Brierley, director executiv al Riverlane. Asociată Universității Cambridge (UK), Riverlane a testat sistemul de operare denumit Deltaflow.OS, de înaltă performanță pentru computerele cuantice, în colaborare cu Oxford Ionics.

Noul sistem de operare va permite laboratoarelor independente de software să înceapă dezvoltarea de aplicații pentru diferite tipuri de hardware cuantic. 

Până acum majoritatea sistemelor de operare cuatice erau personalizate de către puținele companii dezvoltatoare, netransferabile către alte tipuri de hardware cuantic sau către laboratoare externe, ceea ce limita posibilitatea dezvoltării de aplicații. „Ceea ce am reușit să demonstrăm este că sistemul nostru de operare poate vorbi cu hardware cuantic și că este portabil în diferite tehnologii”, a spus Leonie Mueck, director de produs la Riverlane.

Computerele cuantice au viteză exponențial mai mare decât cele clasice, dar nu lucrează în cod binar, ceea ce va implica în viitor o adevărată revoluționare a informaticii. Momentul actual marchează fundația propriu-zisă a primului computer cuantic în adevăratul sens al cuvântului. 

În ultimul an au fost înregistrate evoluții semnificative în acest domeniu. În septembrie anul trecut, Google a anunțat că a atins „supremația cuantică” – o stare în care un computer cuantic poate efectua calcule mult mai rapid decât chiar și cele mai puternice supercalculatoare de astăzi. 

Puterea de calcul a tehnologiei cuantice ar putea aduce schimbări majore în diverse sectoare de cercetare, dar poate schimba conceptele de securitate informatică, așa cum le știm azi, având în vedere capacitatea unui astfel de sistem de calcul de a rezolva în câteva secunde calcule pentru care computerele actuale ar avea nevoie de sute sau mii de ani de procesare.

Surse alternative: FT.com, Riverlane, Governmentcomputing

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday