Cele mai mari festivaluri, de după ridicarea restricțiilor în Regatul Unit, care se vor desfășura în acest weekend, sunt evenimentele gemene, Reading și Leeds. În 2019 la Reading au participat peste 105.000 de oameni.

Luni, fiind zi de sărbătoare publică în Anglia, vor fi organizate alte mari adunări de persoane în toată țara. La Creamfields, în nord-vestul Angliei, va avea loc un eveniment la care vor participa 70.000 de oameni. Tradiționalul carnaval Notting Hill din Londra a fost totuși anulat și anul acesta.

Ministrul Culturii, Oliver Dowden, a declarat luna aceasta că organizarea cu succes a Marelui Premiu de Formula 1 al Marii Britanii și a turneului de tenis de la Wimbledon, luna trecută, a arătat că evenimentele de masă ar putea avea loc în siguranță, dar că este necesară prudență în condiții de aglomerare.

Deși vor putea participa la evenimente doar persoanele vaccinate sau care prezintă un test negativ, mulți experți în sănătate rămân îngrijorați de faptul că oamenii își vor pierde inhibițiile și vor încălca regulile, provocând o nouă creștere a numărului de cazuri. Azi au fost raportate peste 38 de mii de cazuri noi în UK și 100 de decese provocate de Covid.

Oamenii de știință consideră că punctele de declanșare pentru răspândirea virusului sunt transportul public și mașinile cu care oamenii ajung la astfel de evenimente, iar nu adunările în aer liber în sine, chiar și cu un număr mare de participanți.

Meradin Peachey, director de sănătate publică pentru zona Reading, spune că este preocupată de o posibilă creștere a numărului de cazuri mai ales în condițiile în care adolescenții abia au primit vaccinul. “Copiii de șaisprezece, șaptesprezece ani sunt principalele grupuri care vor fi acolo și nu au încă imunitate“, a declarat ea pentru BBC. 

Meciurile de fotbal din cadrul Euro 2020 și un festival de surfing desfășurat în Cornwall au dus deja la creșterea numărlui de cazuri noi, urmat de o scădere și apoi de o nouă creștere, în august. Consiliul Cornwall susține că 4.700 de cazuri ar putea fi legate de festivalul Boardmasters, care a atras aproximativ 50.000 de oameni în micul oraș Newquay în această lună.

De asemenea, aproximativ 500 de persoane din toată țara au avut teste pozitive după ce au participat la festivalul de muzică heavy metal Bloodstock care a avut loc în perioada 11-15 august în Derbyshire.

Surse alternative: Reuters, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday