În martie, instanța britanică a respins recursul fondatorului Wikileaks, Julian Assange, împotriva extrădării sale în Statele Unite, iar cazul a ajuns la ministrul de interne, Priti Patel. Azi, Patel a aprobat decizia de extrădare a fondatorului WikiLeaks în SUA, unde este investigat de autoritățile americane 18 capete de acuzare, inclusiv pentru spionaj. 

Decizia ministrului de interne al UK nu înseamnă sfârșitul bătăliei juridice a lui Assange, născut în Australia, care se desfășoară de mai bine de un deceniu. Assange are 14 zile pentru a contesta măsura. Potrivit Reuters, poate depune un recurs la Înalta Curte din Londra, șau, în cele din urmă, își poate duce cazul la Curtea Supremă a Regatului Unit. Dar dacă apelul este respins, Assange trebuie extrădat în 28 de zile.

În 2010 și 2011, WikiLeaks a publicat vaste dosare militare confidențiale ale SUA, inclusiv legături diplomatice despre care americanii au spus că au periclitat viețile unor cetățeni.

Susținătorii lui Assange îl catologhează drept erou pentru că a dezvăluit deciziile greșite ale SUA în conflictele din Afganistan și Irak și susțin că acuzațiile sunt un atac motivat politic asupra jurnalismului și a libertății de exprimare.

Surse: Reuters, DW, BBC.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday