Propulsia nucleară are potențialul de a revoluționa călătoriile spațiale, pentru că permite călătorii la viteze uriașe și ar reduce semnificativ doza de radiații care îi afectează pe astronauți. După unele estimări, acest tip de motor ar putea fi de două ori mai eficient decât motoarele chimice care alimentează rachetele din zilele noastre iar vehiculele spațiale alimentate astfel, ar putea să ajungă pe Marte în doar 3 – 4 luni. 

Ministrul științei, Amanda Solloway, că “pe măsură ce începem procesul de reconstruiere post-pandemie, parteneriatele de acest gen între firme, industrie și guvernare vor contribui la crearea de locuri de muncă și vor aduce inovații care vor îmbunătăți tehnologia zborurilor spațiale ale UK. Puterea nucleară prezintă posibilități de transformare pentru explorarea spațiului și acest studiu inovator, în parteneriat cu Rolls-Royce, ar putea ajuta la propulsarea următoarei noastre generații de astronauți în spațiu mai devreme și pentru perioade mai mari de timp, sporind semnificativ cunoștințele noastre despre Univers”.

Ideea de propulsie nucleară a fost explorată încă din anii ‘50 de SUA (Proiectul Orion), care au încercat să dezvolte o rachetă propulsată de mici bombe atomice. S-a renunțat la idee pentru că în interiorul spațiului terestru acestea produceau o cantitate prea mare de radiații, iar în afara atmosferei din 1963 au fost interzise testele nucleare. Totuși, proiectul britanic nu ia în calcul ideea unor explozii nucleare ci folosirea energiei nucleare (controlată, la fel ca în submarinele cu propulsie nucleară) pentru alimentarea cu energie a motoarelor navelor cosmice.

FOTO: PEXELS/ PIXABAY

Sursă: Guvernul Marii Britanii

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday