Biroul britanic pentru Statistici Naționale (ONS) atrage atenția că prețurile sunt influențate de ridicarea restricțiilor pentru combaterea pandemiei: ”Anul trecut, pe măsură ce tot mai multe activități se închideau, prețurile scădeau. Anul acesta este exact invers”, a explicat Grant Fitzner, economistul-șef al ONS.

Rata inflației a fost de numai 0,2% în februarie, a urcat la 0,7% în martie și a ajuns la 1,5% în aprilie. Totuși, se menține încă sub prognoza de 2% a Băncii Centrale, dar analiștii estimează că va continua să urce.

Guvernatorul Andrew Bailey a transmis că aceste schimbări de prețuri sunt ”tranzitorii”, nu permanente, ca răspuns pentru jucătorii piețelor financiare, care se așteaptă ca Banca Centrală să retragă toate măsurile de sprijin pentru economie, tot pe fondul ridicării de restricții. Bailey a mai declarat că o apreciere a ratelor dobânzilor, care să contrabalanseze creșterea prețurilor, ar scumpi și împrumuturile, într-un moment inoportun în care economia britanică se confruntă cu cea mai criză din ultimii 300 de ani.

Sursa: Sky News 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday