Avansul din februarie este mai mare decât cel din ianuarie, când prețurile de consum erau cu 5,5% mai mari față de ianuarie 2021, fiind atunci cel mai mare nivel de după martie 1992. Autoritățile britanice explică faptul că în acest moment, facturile la energie sunt și cu 25% mai mari față de anul trecut. Totodată, toate prețurile alimentelor cresc, spre deosebire de vremurile considerate “normale”, când unele prețuri cresc, iar altele scad.

În februarie, analiștii intervievați de Reuters se așteptau la un avans de 5,9%, în timp ce economiștii citați de Bloomberg estimau un avans de 6%. De altfel, inflația în Regatul Unit, care a crescut de la doar 0,4% când țara era în carantină în urmă cu un an, a depășit prognozele în opt din ultimele zece luni.

Conform Reuters, Marea Britanie are acum a doua cea mai mare rată anuală a inflației dintre țările din G7, după Statele Unite, pe măsură ce prețurile globale la mărfuri și energie cresc, pe fondul războiului din Ucraina.

Surse alternative: Bloomberg, Reuters (+grafic)

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday