Societatea producătorilor și comercianților de autovehicule (SMMT) afirmă că un Brexit fără acord va reduce producția de vehicule din Marea Britanie cu două milioane de unități în următorii cinci ani. Totodată, reprezentanții industriei auto susțin că, pe lângă costurile de 74 de miliarde de dolari din taxe vamale, va scădea și capacitatea de dezvoltare a vehiculelor cu emisii zero.

 “Cu puțin timp rămas pentru ca întreprinderile să se pregătească pentru noi condiții de tranzacționare, cu cât se face mai repede o înțelegere și se comunică detaliile, cu atât va fi mai puțin dăunător sectorului și lucrătorilor săi“, arată SMMT într-un comunicat.

Guvernul britanic și UE negociază un nou acord comercial care ar trebui să intre în vigoare la de 1 ianuarie 2021. În cazul în care cele două părți nu ajung la un acord, producătorii de automobile ar urma să plătească taxe vamale pentru piesele și vehiculele importate și exportate în și din Marea Britanie.

Apelul SMMT pentru un acord privind Brexit vine la mai puțin de o săptămână după ce guvernul britanic a declarat că va interzice vânzarea de mașini și autoutilitare noi pe benzină și diesel din 2030 ca parte a unei “revoluții verzi” pentru a reduce emisiile la zero până în 2050.

Companiile auto spun că taxele vamale impuse de OMC vor adăuga în medie 2.000 de lire sterline la costul mașinilor electrice britanice vândute în UE, ”făcând fabricile din Marea Britanie considerabil mai puțin competitive și subminând atractivitatea Marii Britanii ca destinație pentru investiții interne”.

De asemenea taxele vamale vor mări cu 2.800 de lire sterline prețul unei mașini electrice importate din UE, anulând astfel, subvenția acordată de guvern de 3.000 de lire sterline pentru achiziționarea mașinilor cu emisii zero.

Sursă alternativă: Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday