Măsura controalelor vamale trebuia să intre în vigoare la la începutul anului, dar au fost amânate inițial pentru 1 octombrie. Acum, din cauza greutății cu care se aprovizionează magazinele și întreprinderile britanice, guvernul a decis o nouă amânare, până la 1 ianuarie 2022.

A fost amânată pentru jumătatea anului viitor și prezentarea declarației de siguranță și securitate a produselor importate, din același motiv: Ne dorim ca întreprinderile să se concentreze mai degrabă pe relansarea lor după pandemie, decât să se confrunte cu noi reguli la frontieră, a declarat ministrul pentru Brexit, David Frost.

Potrivit guvernului, cele mai afectate sectoare de criza lanțurilor de aprovizionare au fost cel agricol și cel alimentar. Brexit a produs întârzieri majore ale camioanelor la frontiera cu Franța, afectând mai ales produsele proaspete, astfel că multe supermarketuri din Marea Britanie au rămas cu rafturile goale în ultimele luni.

Problema s-a agravat în timpul pandemiei, când lanțurile globale de aprovizionare au fost întrerupte de carantine și de lipsa angajaților în Regat, provocată de plecarea cetățenilor străini din cauza restricțiilor epidemiologice de călătorie. Recent, comercianții au avertizat că deficitul de șoferi de camioane, cauzat de normele de imigrare post-Brexit, “poate anula Crăciunul”. Au cerut astfel guvernului să relaxeze urgent regulile pentru a putea angaja cât mai repede șoferi străini, încât să evite o criză a lanțului de aprovizionare și o accentuare a penuriei de alimente din magazine.

Banca Angliei a transmis la începutul lunii septembrie că resursele umane scad într-un “ritm record”, iar cei mai mulți angajatori nu reușesc să aducă oameni pe posturile rămase libere.

Sursa: Euronews.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday