Weekendul trecut, guvernul a închis aplicațiile în cadrul “Future Fund”, proiectul de stat conceput de ministrul Finanțelor Rishi Sunak, prin care s-au acordat împrumuturi în valoare de peste un miliard de lire sterline ce au ajutat mai mult de 1.000 de întreprinderi britanice. Aceste împrumuturi se transformă automat în acțiuni la “Fondul Viitorului” către companii, la următoarele runde de finanțare, cu excepția cazului în care investitorii solicită rambursarea.

Potrivit cererilor înregistrate la Companies House, registrul britanic de firme, “Future Fund” este acum acționar în cel puțin două întreprinderi noi care au convertit deja împrumuturile în capital propriu: Propelair, un producător de toalete de nouă generație și Bockatech, o companie de ambalaje reutilizabile. O a treia companie, un furnizor de Internet din Cornwall, Wildanet, a luat un împrumut de 200 de mii de lire sterline.

Ministrul Finanțelor a lansat proiectul “Future Fund” în luna mai a anului trecut pentru a ajuta unele dintre cele mai promițătoare companii din Marea Britanie, spunând că ar beneficia de pe urma sa “întreprinderile noi care s-au străduit să fie cele mai bune”.

Trezoreria a precizat că operarea “Future Fund” este responsabilitatea Băncii de Dezvoltare Economică de stat (British Business Bank), iar ministrul Finanțelor nu are niciun cuvânt de spus în privința companiilor în cadrul cărora statul ar putea deveni acționar. La rândul său, banca a informat că “va continua să colaboreze cu guvernul pentru a dezvolta o strategie pe termen lung pentru a gestiona eficient portofoliul de acțiuni”.

În cadrul fondului, guvernul a acordat împrumuturi între 125 de mii și cinci milioane de lire sterline companiilor, care trebuie susținute cu aceleași sume de către investitorii privați.

David Hollander, director executiv al Propelair din Basildon, a declarat: “Împrumutul Future Fund, pe care l-am convertit în urma unei creșteri foarte reușite în luna august a anului trecut, a fost o cale de salvare. Este foarte puțin probabil ca am fi avut timp să strângem noile fonduri fără ajutorul statului”.

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday