Guvernatorul Andrew Bailey a povestit într-un interviu pentru Sky News că prăbușirea piețelor financiare, la începutul lunii martie, a lăsat guvernul brusc fără bani și deși acesta ar fi putut forța împrumuturi pe termen scurt, Banca Angliei a preferat să injecteze uriașa sumă (creată electronic) în piață, pentru a evita creșterea dobânzilor. De altfel, în aprilie, guvernul britanic a anunțat că intenționează să strângă 225 de miliarde de lire sterline din vânzarea de bonduri pe piețele internaționale, pentru a putea acoperi cheltuielile făcute în timpul perioadei de restricții. 

Fost șef al Consiliului fiscal, Andrew Bailey a fost numit la conducerea Bank of England pe 16 martie, chiar în deputul pandemiei și a avertizat imediat în legătură cu ieșirile masive de bani de pe piețele financiare. Marea Britanie a mai experimentat o situație similară în timpul crizei din 2008, când nu a reușit să-și finanțeze cheltuielile prin emisiuni de titluri de stat.

Bailey a avertizat anterior despre „dislocări destul de mari” pe piețele financiare în primele sale zile în funcția de guvernator al Băncii, după înlocuirea lui Mark Carney la 16 martie.

Surse alternative: Sky News, Financial Times 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday