Nivelul amenințărilor teroriste din Marea Britanie este probabil să crească și gradul de alertă ar fi trebuit să fie actualizat înainte de asasinarea parlamentarului Sir David Amess, a declarat pentru Sky News Nick Aldworth, fostul coordonator britanic al serviciilor antiteroriste. El spune că amenințarea este acum similară celei din 2016 – 2017, pentru că un val de “lupi singuratici” (persoane care nu fac parte dintr-o rețea, dar pot acționa în numele acesteia) au fost radicalizați acasă, în timpul perioadei de carantină. Aldworth a spus că înțelege numărul investigațiilor de teroare “active” din Marea Britanie “se situează la aproximativ 800, pe o bază destul de consistentă“.

“Înțelegem că numărul investigațiilor active de terorism din Marea Britanie este acum pe la 800. Există asemănări în acest an cu ceea ce am văzut în 2016 și 2017 – un val de terorism în dezvoltare lentă în Europa, care începe să se îndrepte spre Marea Britanie”, a mai spus fostul coordonator antiterorist, care a arătat că, pentru autorități, provocarea de a-i găsi pe atacatori înainte să acționeze “este enormă”, metodele tradiționale nefiind de mare ajutor.

Seriviciul antiterorist încă îl interoghează pe Ali Harbi, în vârstă de 25 de ani, care l-a înjunghiat mortal săptămâna trecută pe parlamentarul conservator David Amess, într-o biserică din Essex. Despre Ali Harbi, presa birtanică a scris că fusese inclus inițial în schema Prevent, un program de prevenire a radicalizării tinerilor, dar nu este clar dacă era sau nu supravegheat de serviciului de securitate MI5. Scotland Yard a declarat că există “o potențială motivație legată de extremismul islamist”.

Nivelul de alertă teroristă din Marea Britanie nu s-a schimbat de la asasinatul de vineri și rămâne la “Substanțial”, ceea ce înseamnă că un atac este probabil. Trecerea la nivelul următor, “Sever”, ar însemna că un atac este foarte probabil.

Sursa: Sky News

Foto: Catalin205 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday