Dominic Cummings, fostul consilier-șef al lui Boris Johnson, a mai declarat în fața unei comisii parlamentare că în februarie 2020, premierul considera pandemia drept ”o poveste de groază” și o compara cu gripa porcină. 

De asemenea, susține că Johnson considera imunizarea de turmă o strategie eficientă de depășire a crizei Covid, întrucât era de părere că britanicii nu ar accepta să treacă printr-o perioadă de carantină. Cummings reclamă că Matt Hancock, ministrul Sănătății, a mințit când a spus în martie 2020 că imunizarea de turmă nu este o opțiune.

Cummings a mai transmis că în ultimele săptămâni, Johnson a considerat că mai bine ”lasă oamenii să se îngrămădească pe străzi, decât să ceară o a treia perioadă de carantină”. În final, a mai spus că atât el, cât și prim-ministrul și ministrul Sănătății au dezamăgit poporul: ”în fața crizei Covid a acționat o echipă bine pregătită, condusă de nepricepuți, o armată de lei, condusă de măgari”.

În replică, Boris Johnson a respins acuzațiile aduse de fostul său consilier: ”Perioadele de carantină sunt traumatizante pentru o țară. A fost îngrozitor de dificil să facem față unei pandemii. Am lucrat la maximum pentru a minimiza pierderile de vieți omenești”

Dominic Cummings a condus campania electorală în urma căreia partidul premierului Johnson a obținut majoritatea în parlament, iar ulterior a ratificat Acordul Brexit. A fost numit consilier în echipa premierului, dar a fost demis în urmă cu șase luni.

Surse: Euronews, Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday