35 de mii de decese suplimentare cauzate de cancer s-ar putea înregistra în următorul an pe insula britanică, într-un scenariu pesimist. Modelările matematice arată că și într-un scenariu “optimist” numărul deceselor de cancer tot va crește cu 18 mii, din cauza atenției și resurselor alocate de NHS (sistemul medical britanic) pentru combaterea coronavirusului.

Institutul pentru Stattistică medicală, citat de Times, a constatat o scădere a numărului tratamentelor prescrise pentru cancer, în multe cazuri fiiind amânate sau anulate chiar și tratamentele în curs, din cauza faptului că, speriați de coronavirus, mii de pacienți au evitat consultațiile spitalicești sau chiar pe cele de la medicii de familie. Potrivit BBC, numărul trimiterilor pentru cancer în UK au scăzut față de prerioada anterioară pandemiei cu 60% în aprilie și cu 44% în mai.

Într-un articol din Science și experții americani arătau faptul că pandemia a provocat o întrerupere fără precedent în cercetarea cancerului, închizând numeroase laboratoare și încetinind studiile clinice.

În România numărul deceselor cauzate de cancer a scăzut atât în luna martie, cât și în aprilie, față de anii precedenți, potrivit unui raport furnizat Biziday de către Departamentul pentru Situații de Urgență.

Surse alternative: TheTimes, ScienceMag

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday