Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie (MHRA) a aprobat așa-numitul “vaccin bivalent” produs de compania americană Moderna și administrat ca doză de rapel pentru adulți. Potrivit agenției, decizia s-a bazat pe studiile clinice ce au demonstrat că rapelul a declanșat “un răspuns imunitar puternic” atât împotriva Omicron (BA.1) și a subvariantelor acesteia, cât și împotriva tulpinii inițiale, răspândită la începutul lui 2020.

“Nu au fost identificate probleme serioase de siguranță cu această nouă formulă”, a adăugat MHRA. În timp ce vaccinurile existente împotriva COVID-19 continuă să ofere o bună protecție împotriva spitalizării și a decesului, eficacitatea vaccinului a fost afectată pe măsură ce au apărut tulpini noi.

“Prima generație de vaccinuri anti-Covid utilizate în Marea Britanie continuă să ofere o protecție importantă împotriva bolii și să salveze vieți. Ceea ce ne oferă acest vaccin bivalent este un nou instrument pentru a ne ajuta să ne protejăm și mai mult împotriva acestei boli, pe măsură ce virusul continuă să evolueze”, a declarat directorul MHRA.

Oficialii Agenției Europene a Medicamentului (EMA) se așteaptă ca vaccinurile adaptate la varianta Covid să fie aprobate în Uniunea Europeană până în septembrie. În schimb, în SUA, Administrația pentru Medicamente (FDA) a declarat că va introduce noile vaccinuri în uzul intern doar atunci când se va dovedi că vor proteja și împotriva tulpinilor derivate din Omicron, BA.4 și BA.5.

În afară de Moderna, și Pfizer testează noi versiuni ale vaccinului pentru a combate direct Omicron și subvariantele sale. 

Surse: Reuters, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday