Estimările firmei de consultanță Backer & McKenzie arată că pandemia va reduce PIB-ul Regatului Unit  suplimentar cu încă 2,2%, mult mai mult față de estimările de la începutul anului, care luau în considerare doar o ieșire din UE cu un acord comercial.

În acest scenariu, considerat acum optimist, PIB-ul UK ar fi pierdut doar 3,1%, dar pe termen lung. Costul unui Brexit fără acord va fi de 3,9% din PIB pe termen lung, iar o cumulare a efectelor Brexit cu criza Covid ar putea duce la o scădere a economiei britanice de 6%.

„Veniturile din exporturi ale întreprinderilor vor scădea semnificativ, chiar dacă firmele și-au luat măsuri pentru a compensa costul Brexit, prin reconfigurarea lanțurilor de aprovizionare. Guvernul va trebui să se folosească de toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a atenua impactul asupra economiei” se arată în raportul Baker & McKenzie.

Premierul Johnson a anunțat data de 15 octombrie pentru finalizarea unui acord care să stabilească relațiile comerciale dintre Marea Britanie și UE, la finalul perioadei de tranziției după Brexit.

Surse alternative: Reuters, Baker &McKenzie.

Sursa foto: Raport Baker & McKenzie

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday