În ultimele săptămâni, sute de mii de britanici au intrat în izolare după ce au fost notificați de aplicația NHS COVID că au luat contact cu o persoană infectată cu coronavirus. De altfel, 618.903 de astfel de alerte au fost trimise utilizatorilor din Anglia și Țara Galilor, numai în săptămâna 8-14 iulie.

Liderii patronatelor au avertizat că lipsa lucrătorilor disponibili pune în pericol redresarea economică. De exemplu, companiile care asigură lanțul de aprovizionare cu alimente au raportat că linii întregi de producție și flotele de șoferi au activitatea suspendată. Potrivit unui raport, 90.000 de șoferi de camioane nu sunt în prezent disponibili pentru muncă.

”Avem cea mai mare proporție de adulți vaccinați în orice țară din lume, ceea ce ne permite să progresăm”, a declarat premierul Boris Johnson pentru LBC radio, dând asigurări că regula izolării va fi suspendată pentru cei vaccinați din 16 august, conform planului.

Centrul pentru Cercetări Economice și de Afaceri (CEBR) a prognozat un impact de 4,6 miliarde de lire sterline pentru economia din Marea Britanie pe fondul „pingdemic”- termen folosit în țară pentru persoanele notificate de NHS drept contacți.

Totuși, guvernul nu a vrut să avanseze data relaxării, dar a permis scutirea lucrătorilor din mai multe sectoare de necesitatea de a fi plasați în carantină. Presa din Marea Britanie relatează că aproximativ 500 de locații din sectorul alimentar au fost deja anunțate că personalul lor nu mai trebuie să se autoizoleze. În schimb, firmele trebuie să efectueze zilnic teste COVID ale lucrătorilor. Multe companii susțin însă că procesul testării este ”mult prea împovărător”.

Surse alternative: Politico, DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday