Regatul Unit a încheiat un acord de principiu cu grupul francez Valneva pentru achiziția a 60 de milioane de doze, cu opțiunea de a mai cumpăra alte 130 de milioane, dacă vaccinul este aprobat pentru administrare. 

Serul va fi produs în laboratorul din Livingston, la est de Glasgow, regiunea West Lothian. Proiectul a beneficiat de o finanțare milioane de lire sterline din partea guvernul britanic, în încercarea de a-și securiza primele doze produse. Vaccinul este dezvoltat pe baza unui virus inactiv, la fel ca cele ale Sinopharm și Sinovac (chineze) și al Bharat Biotech (indian).

“După acest pas, ne vom mișca rapid pentru a-l distribui și a proteja cetățenii britanici, dacă va fi și aprobat” a spus secretarul britanic pentru mediului de afaceri, Kwasi Kwarteng.

CEO-ul Valneva, Thomas Lingelbach, a adăugat: „Echipa noastră din Scoția a făcut o treabă uimitoare pentru a începe producția atât de repede”.

Vestea vine în condițiile în care Uniunea Europeană se confruntă cu presiuni în ceea ce privește livrarea dozelor de vaccin. Directorul executiv al AstraZeneca a acuzat Bruxelles-ul că s-a mișcat foarte greu, în comparație cu Londra, pentru a încheia contractele de achiziție a vaccinului său dezvoltat în parteneriat cu Universitatea Oxford.

Surse alternative: Politico, Guvernul Marii Britanii.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday