Boris Johnson a luat decizia chiar dacă a avut sprijinul unui număr suficient de parlamentari pentru a putea intra în cursă. Consideră că ar avea mai puțină susținere față de fostul ministru de finanțe Rishi Sunak, despre care BBC și Reuters spun că este acum favoritul pentru a deveni noul premier.

“Există o șansă foarte bună ca eu să am succes și să fiu ales de membrii Partidului Conservator – și aș putea într-adevăr să mă întorc în Downing Street vineri. Dar, în cursul ultimelor zile, am ajuns la concluzia că pur și simplu nu ar fi cel mai potrivit lucru de făcut. Nu poți guverna eficient decât dacă ai un partid unit în parlament”, a declarat Johnson.

Într-o postare pe Twitter, Sunak a scris: “Boris Johnson a dus la capăt Brexit și campania de vaccinare. El a condus țara noastră prin unele dintre cele mai dificile provocări cu care ne-am confruntat vreodată, iar apoi l-a înfruntat pe Putin și războiul său barbar din Ucraina. Îi vom fi întotdeauna recunoscători pentru asta. Deși a decis să nu candideze din nou pentru funcția de premier, sper cu adevărat că va continua să contribuie la viața publică în țară și în străinătate.”

Potrivit BBC, Sunak are sprijinul a 155 de parlamentari conservatori, iar Penny Mordaunt este susținută doar de 25. Fiecare candidat trebuie să fie sprijinit de cel puțin 100 de parlamentari pentru a putea intra în cursă. Dacă în afara de Sunak, niciun candidat nu obține acest sprijin de 100 de parlamentari, fostul ministru de Finanțe poate deveni chiar de astăzi președintele partidului, fără a mai fi nevoie ca întreg procesul să dureze până vineri.

Surse: BBC, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday