Decizia de a trimite navele în zonă vine după ce ministrul francez Annick Girardin a amenințat că va tăia electricitatea pe insula Jersey, care se află în largul coastei Franței și primește 95% din energia electrică de la francezi. Parisul spune că este o ”măsură de represalii” pentru restricționarea accesului bărcilor de pescuit. De asemenea autoritățile locale franceze și-au retras reprezentanții din capitala insulei, Saint Helier, luni.

Pescarii francezi protestează față de noul sistem de licențe emis vineri de autoritățile din Jersey, care restricționează numărul de zile în care pot opera în apele comune, iar guvernul francez spune că acest sistem este nedrept și inacceptabil. Ministrul de Externe din Jersey, senatorul Ian Gorst, a declarat că insula a fost informată de Franța și Uniunea Europeană ”că sunt nemulțumiți de condițiile impuse licențelor de pescuit și pescuitului în general”.

“Astfel de plângeri sunt luate foarte în serios, iar Guvernul va răspunde integral. Cu toate acestea, guvernul din Jersey a acționat pe baza sfaturilor juridice, cu bună-credință și cu respectarea principiilor nediscriminatorii și științifice în fiecare etapă a acestor proceduri”, a spus Gorst. 

Insula Jersey, deși nu face parte din punct de vedere tehnic din Regatul Unit, este dependentă de coroană, fiind apărată și reprezentată la nivel internațional de guvernul britanic.

Surse alternative: The Guardian, CNN

Foto: Royal Navy

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday