Creșterea rapidă a numărului de cazuri vine după ce Portugalia, a cărei economii depinde în mare parte de turism, și-a redeschis granițele pentru cetățenii din Uniunea Europeană și Marea Britanie la mijlocul lunii mai. Majoritatea localurilor s-au redeschis și plajele sunt din ce în ce mai pline. Totodată, Marea Britanie a eliminat Portugalia de pe lista de țări pentru care nu este cerută carantina la începutul acestei luni.

Potrivit autorităților britanice, bilanțul infectărilor a ajuns la cea mai mare cifră zilnică din 29 ianuarie, adică 26.068 de noi cazuri. Oamenii de știință susțin că deși numărul cazurilor zilnice este în creștere de mai bine de o lună, numărul deceselor asociate Covid (14 în ultimele 24 de ore) a rămas scăzut datorită procentului mare de persoane vaccinate (84,9% cu prima doză și 62,4% cu ambele).

În Portugalia, cazurile de coronavirus au crescut cu 2.362 în ultimele 24 de ore, cea mai mare creștere de la mijlocul lunii februarie, au arătat miercuri datele oficiale. Portugalia, cu o populație de 10 milioane de locuitori, s-a confruntat cu cea mai dură criză epidemică în ianuarie, dar o creștere recentă a numărului de infectări a adus cifrele zilnice la nivelul raportat ultima dată în februarie, când țara se afla într-o carantină strictă. Autoritățile portugheze au dat vina pe răspândirea variantei Delta, identificată pentru prima dată în India. Tulpina provoacă mai mult de jumătate din cazuri în Portugalia, țară care are a doua cea mai mare medie săptămânală din UE a cazurilor de Covid, pe cap de locuitor. 

Portugalia a declarat luni că vizitatorii britanici trebuie să fie izolați în carantină timp de 14 zile dacă nu sunt vaccinați complet. Cei cu vârsta sub 18 ani care călătoresc în Portugalia din Marea Britanie cu un părinte sau tutore complet vaccinat vor fi scutiți de regula de carantină.

În total, Portugalia, care a vaccinat complet în jur de 31% din populația sa, a înregistrat 879.557 de cazuri și 17.096 de decese de la începutul pandemiei. Majoritatea cazurilor noi se află în Lisabona.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday