Un avion de vânătoare Su-27, decolat din enclava Kaliningrad, a urmărit vineri seara un bombardier strategic B-52 al Forțelor Aeriene ale SUA în spațiul aerian danez, un incident considerat grav, despre care Alianța Nord Atlantică spune că este primul de acest fel din ultimii ani.

Avioanele de vânătoare daneze au decolat imediat pentru intercepția Suhoiului rusesc, dar acesta a părăsit spațiul aerian al NATO înainte de sosirea acestora.

Comandamentul Forțelor Aeriene ale NATO a declarat că incidentul a reprezentat un nou nivel de provocare din partea Rusiei, prin încălcarea normelor internaționale. De regulă, interceptările aeriene se petrec în spațiul aerian internațional din apropierea teritoriului național, violarea spațiului național fiind similară din punct de vedere juridic cu încălcarea frontierei.

Bombardierul strategic B-52 al US Air Force participa la exercițiul „Allied Sky”, în care șase aeronave de acest tip au zburat peste 30 state membre NATO într-o singură zi, însoțite de aproximativ 80 de avioane de vânătoare din întreaga Alianță.

Tot vineri, dar în Marea Neagră, două avioane de vânătoare rusești au hărțuit un alt bombardier B-52 care participa la același exercițiu.

Sursa: NATO

Foto: NATO – Avion de vânătoare rusesc Su-27

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday