Armata Daneză anunță că au loc trei scurgeri de gaze din conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, la nord-est și la sud de insula Bornholm. A anunțat că în jurul acestor scurgeri au fost instituite perimetre de siguranță și că va monitoriza calitatea apei. 

Potrivit Reuters, cea mai mare scurgere se întinde pe un kilometru. Centrul de Seismologie din Suedia a transmis că luni au fost înregistrate explozii în zonele de unde se scurge gaz natural, înainte de primele raportări privind incidentele. Conform Institutului, citat de The Guardian, exploziile au avut loc la orele 2:03 și la 19:04 (ora Marii Britanii) în ziua de luni, iar raportările privind avariile la conducte au fost făcute la 13:52 și la 20:41 în aceeași zi.

Kremlinul invocă un sabotaj când vorbește despre avarie și spune că în acest fel a fost afectată securitatea energetică a Europei. Autoritățile din statele nordice nu pot confirma sau infirma această ipoteză până nu vor interveni pe fundul mării. Acuzația a fost reluată și de premierul Poloniei, care a sugerat că în acest fel sunt escaladate și tensiunile din Ucraina, însă nu a oferit și argumente.

Operatorul gazoductului Nord Stream a transmis că pagubele înregistrate sunt ”fără precedent”. Ambele conducte erau umplute cu gaz, în ciuda faptului că nu se aflau în funcțiune.

Surse alternative: Forțele Armate Daneze, Reuters, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday