Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a susținut o declarație de presă, în cadrul căreia a prezentat un plan PSD de relansare a economiei. În timpul conferinței de presă, președintelui PSD i s-a făcut rău, astfel încât conferința a fost întreruptă.

Principalele declarațiie ale lui Marcel Ciolacu:

„Iohannis și guvernul său nu au prezentat niciun plan de relansare a economiei, o relansare serioasă, cu măsuri ferme și clare, care să protejeze veniturile oamenilor și care să dea încredere oamenilor că pot depăși această criză. Relansare, nu revigorare, domnule Iohannis. Insultele și minciunile nu țin de foame. Tot ce a aflat mediul economic de la președintele Iohannis și de la Guvern au fost promisiuni: vom face, vom prezenta, ne gândim. Mai mult, ascund realitate. Guvernul nu mai are bani pentru pensii și salarii, pentru că investitorii și-au pierdut încrederea în economia românească. Ne așteaptă tăieri de pensii și salarii, cei peste un milion de șomeri așteptau măsuri care să le ofere o perspectivă de revenire la normalitate. Iohannis le-a livrat doar răfuieli politice. A ieșit în fiecare zi să repete aceeași placă: PSD. Noi, în schimb, am întins o mână de dialog.

Timp de două luni am făcut nenumărate apeluri să găsim împreună, toți cei implicați, cele mai bune soluții pentru România. Iohannis și Guvernul PNL nu pot să depășească interesele electorale. Au refuzat constant dialogul, nu au înțeles că acum nu este campanie electorală, că nu se luptă cu PSD-ul, ci luptă împotriva românilor și a României. De aceea, PSD vine astăzi cu programul „Repornim România”, care cuprinde un prim pachet de măsuri de relansare economică. Sunt măsuri șoc de relansare economică, pentru familiie vulnerabile și mediul de afaceri.

Iohannis și Guvernul nu au fost în stare să vină cu un asemenea plan clar și concret. Le dăm acest proiect gata făcut, trebuie doar să îl implementeze. Suntem aici să îi ajutăm și să îi sprijinim. Nu vrem această luptă politică sterilă, care nu ajută deloc.

Menținerea puterii de cumpărare, repornirea economiei, protejarea locurilor de muncă și stimuli economici. Avem un pachet de 28 de măsuri care va asigura repornirea imediată economică, pentru sectoarele cele mai afectate. Vorbim de 20% din PIB și un milion de locuri de muncă din sănătate, HoReCa, industria auto. Este un pachet de măsuri ce poate fi finanțat 50% din fonduri interne și 50% din fonduri europene și care va costa mai puțin de 8% din PIB. Mult mai puțin decât ceea ce alocă toate statele din jur.

1. PSD sprijină angajatorii care își reiau activitatea și reîncadrează românii care și-au pierdut locurile de muncă în perioada stării de urgență. Propunem două măsuri: acordarea sumei de 2250 de lei pentru angajatori și a sumei de 1000 de lei pentru persoanele care revin la muncă, pe o perioadă de trei luni. Condiționată de menținerea locului de muncă timp de cel puțin un an de zile de la data subvenției.

2. Suspendarea impozitelor până la finalul anului.

3.Protejarea puterii de cumpărare a populației, printr-o schemă de ajutor. Facturile vor crește prin liberalizarea prețurilor, de aceea Guvernul are termen până la 1 iulie 2020 să definească consumatorul vulnerabil.

4. Plata la cinci zile pentru produsele proaspete și 15 zile pentru celelalte produse, plus o schemă de ajutor de stat de 500 de milioane de lei pentru susținerea fermierilor afectați de secetă sau pandemie.

5. Revenirea imediată a sectorului de transport și auto, prin suspendarea taxelor specifice în transporturi, dublarea bugetului programului Rabla Clasic către achizițiile de autoturismele exclusiv românești. Creșterea de 10 ori a plafonului Rabla pentru electrocasnice, de la 30 de milioane la 300 de milioane de lei în 2020.

6. Schemă de ajutor de stat pentru susținerea turiștilor și a operatorilor de turiști, care prevede acordarea de vouchere de vacanță ce pot fi folosite până la 31 decembrie 2021.

7. Stimularea investițiilor în stațiunile balneare.

8. Susținerea familiilor cu venituri mici, stimulent de 700 lei/lună pentru familiile cu venituri de până la 1500 de lei/lună.

9. PSD deblochează economia și diminuează blocajul financiar. Eșalonarea obligațiilor fiscale pentru firmele afectate, pentru șase luni, fără penalități și dobânzi.

10. Susținerea activă a mediului de afaceri, termene scurte de plată, decontarea rapidă a concediilor medicale.

11. IMM-urile și tinerii antreprenorii, flexibilizarea clauzelor din contractele încheiate.

12. Diminuarea blocajelor financiare.”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday