Camera Deputaților, for decizional, a votat proiectul cu 167 de voturi pentru, 97 de voturi contra și 19 abțineri. USR a declarat în plen că va contesta legea la Curtea Constituțională.

UDMR a anunțat că nu votează modificările, pentru că nu li s-au acceptat amendamentele aduse la Codul Penal, referitoare la abuzul în serviciu și dezincriminarea neglijenței în serviciu. De asemenea, PMP a declarat înainte de ședința plenului că cei care vor vota pentru adoptarea Codului Penal vor fi dați afară din partid.

Senatul votase ieri proiectul de modificare, la doar o zi de la finalizarea raportului de către Comisia Iordache. UDMR s-a abținut și de la votul în Senat.

Printre modificările aduse se numără redefinirea infracțiunii de abuz în serviciu, posibilitatea eliberării condiţionate dacă s-a executat o jumătate din pedeapsă, în loc de două treimi, cum este în prezent, în cazul în care pedeapsa cu închisoarea este mai mică de zece ani, abrogarea articolului privind neglijenţa în serviciu, reducerea pedepselor la jumătate, dacă se achită prejudiciul și altele. 

Parchetul General a acuzat Parlamentul că încalcă dispozițiile ONU împotriva corupției, prin modificările aduse Codului Penal: ,,În privința abuzului în serviciu, textul final restrânge nepermis de mult domeniul de aplicabilitate al infracțiunii”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday