Sondajul a fost efectuat printre cercetătorii Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice, organism ONU, având 223 de membri, și care a primit în 2007 premiul Nobel pentru Pace.

În ciuda acordurilor globale legate de schimbările climatice, precum cele anunțate și la Summit-ul de la Glasgow, cercetătorii sunt pesimiști în legătură cu rezultatele reale ale acestora. Dintre repondenți, aproximativ 60% se așteaptă ca încălzirea globală medie să crească cu mai mult de trei grade Celsius până la sfârșitul secolului, dublu față de ținta de +1,5 grade față de valorile preindustriale. Această previziune este în acord cu un raport publicat recent de către Națiunile Unite, care estimează că, în ritmul actual, temperatura medie a planetei va crește cu +2.7° Celsius până la sfârșitul secolului. Deja a crescut cu 1,1° Celsius față de epoca preindustrială.

Doar 20% dintre cercetătorii din domeniu au apreciat că încălzirea globală va fi limitată la +2° Celsius, și doar 5% că vom putea atinge cel mai optimist obiectiv, cu o creștere a temperaturii medii globale cu doar 1,5° Celsius.

88% dintre cercetătorii intervievați consideră situația globală o criză climatică și se așteaptă la un impact catastrofal al încălzirii globale asupra lumii în decursul vieții lor. 41% dintre aceștia spun că efectele viitoare ale încălzirii globale le-au influențat locul unde au ales să se stabilească, în timp ce 17% au afirmat că acestea le-au influențat decizia de a face sau de a nu face copii.

Surse alternative: Nature, Programul ONU pentru Mediu.

Sursa foto: Toa555 | Dreamstime.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday