Președintele Republicii Moldova i-a răspuns ministrului rus de Externe, care a declarat că UE încearcă să transforme Moldova într-o ”a doua Ucraină”. Ministrul Serghei Lavrov a mai afirmat că autoritățile de la Chișinău joacă un dublu rol vizavi de Moscova, încercând să obțină cât mai multe avantaje de la Rusia, sub amenințarea că altfel se va alătura blocului comunitar.

Maia Sandu a făcut declarațiile în cadrul emisiunii ”Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8:

  • Nu văd nicio legătură între livrările de gaze și intenția noastră de a obține statutul de țară candidat la Uniunea Europeană. Ne dorim acest lucru de mult, am anunțat asta de mulți ani, am făcut niște angajamente. Da, nu ne-am imaginat că o să se întâmple acest lucru în acest context, dar astea sunt lucruri separate. 
  • Cu Gazprom, noi ne achităm consumul și plătim sume foarte mari. Sunt și state membre UE care au contract cu Gazprom, deci nu este nicio legătură aici.
  • Republica Moldova este o țară independentă, suverană și cetățenii decid dacă vor să facă parte din UE. Cetățenii au spus-o de multe ori că vor să trăiască într-o țară liberă.
  • Federația Rusă evident că poate să folosească gazele naturale sau alte instrumente, de exemplu, curentul electric, pentru că și acolo suntem într-o dependență poate și mai mare decât pe problema gazelor.
  • Comunicare cu Moscova este minimă, aș spune. Este la nivel de ambasadori. Ambasadorul nostru la Moscova, care uneori transmite mesaje și ambasadorul Federației Ruse aici, la Chișinău, care din când în când este chemat la Ministerul de Externe pentru ca autoritățile noastre să transmită anumite mesaje.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday