“Moldova vrea să devină membră a Uniunii Europene într-o zi. Ne-ar plăcea să ajungem acolo mai devreme decât mai târziu“, a spus Maia Sandu într-un interviu pentru Reuters. A mai adăugat: “Am transmis Rusiei faptul că modelul UE este cel mai potrivit pentru țara mea. Vom insista ca alegerea noastră să fie respectată“.

Cu o zi înaintea unui summit între liderii UE și cei ai țărilor est-europene, președintele Moldovei a declarat că Rusia pune presiune pe țara sa, folosindu-se de prețurile gazelor naturale. Doamna Sandu a adăugat că depinde și de Occident pentru a prinde și a sancționa autorii jafului de un miliard de dolari din sistemul bancar.

Maia Sandu a abordat și subiectul Gazprom, declarând că guvernul va contesta cererea companiei de plată a unor datorii de 709 milioane de dolari. Când prețurile gazelor au crescut atât de mult, Gazprom a început să vorbească despre niște datorii despre care susțin că sunt acolo din 1994… Bineînțeles că acest lucru a fost folosit în negocieri. Credem că datoria ar trebui să fie mult mai mică“.

Declarațiile oferite pentru Reuters sunt cele mai clare remarci la parcursul european al Moldovei de când ea a câștigat alegerile prezidențiale la finalul anului trecut. Un factor care a influențat discursul doamnei Sandu este și dependența țării sale de furnizorii ruși de gaze.

Șeful statului moldovean a afirmat și că este îngrijorată de creșterea numărului de militari ruși la granița cu Ucraina, dar spune că nu există semne ale unei intensificări militare în Transnistria. Maia Sandu a cerut din nou retragerea militarilor ruși din provincia de dincolo de Nistru, pe care Națiunile Unite o recunosc ca parte a Moldovei.

Din 1991 de când și-a declarat independența față de URSS, în Republica Moldova a fost un conflict continuu între pro-europeni și pro-ruși, pentru a conduce statul și a-și spori influența. Maia Sandu, al cărui partid a obținut o victorie răsunătoare în alegerile parlamentare din iulie, este considerat un simbol al schimbării și un succes în politică externă pentru Bruxelles.

Interviul integral acordat pentru Reuters

Sursa foto: Facebook Maia Sandu

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday