Platforma România 100 și alte 16 organizații civice au depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție un denunț împotriva Prefectului Capitalei, Speranța Clișeru, și a Ministrului de Interne, Carmen Dan, conform unui comunicat al Platformei.

Și PNL a anunțat că va depune plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva ministrului de Interne, Carmen Dan, a prefectului Capitalei, și a altor „actori politici și guvernamentali implicați în acțiunea de reprimare brutală” a persoanelor care au manifestat în Piața Victoriei, a spus Ludovic Orban, președintele PNL.

Vom depune o seiszare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, o sesizare penală, care îi vizează, în principal, pe Carmen Dan, prefectul Capitalei şi pe alţi actori politici sau guvernamentali despre care vom avea informaţii până la momentul depunerii sesizării că au fost implicaţi în lanţul decizional care a dus la reprimarea totală a manifestaţiilor.”, a spus Orban.

Ca urmare a violențelor extreme din noaptea de 10-11 august am înregistrat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție un denunț prin care se solicită începerea urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunilor de:

–        abuz în serviciucomisă de Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, și persoanele din conducerea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București care au dispus și gestionat din punct de vedere operativ modul de intervenție a forțelor de ordine împotriva manifestanților pașnici care au participat la protestul autorizat din data de 10 august 2018 desfășurat în Piața Victoriei din București;

–   purtare abuzivăconstând în insultele, amenințările și lovirile exercitate de lucrători din cadrul Jandarmeriei Române față de cetățenii români pașnici care au participat la protestul din data de 10 august 2018.”, se arată în comunicat.

Se menționează că modul în care a fost dispusă și gestionată intervenția forțelor de ordine împotriva manifestanților pașnici reprezintă o încălcare clară a dispozițiilor legii care guvernează funcționarea Jandarmeriei (Legea nr. 550/2004). Acest fapt a dus la descurajarea oricăror proteste împotriva guvernării actuale”.

Având în vedere consecințele deosebit de grave – aproximativ 500 de răniți, dintre care 70 au necesitat internare – fapta Prefectului Capitalei și a Ministrului de Interne este un abuz în serviciu și trebuie sancționată ferm.

De asemenea, se solicită accesul la informații privind:

  • Planul de intervenție al inspectorului general al Jandarmeriei elaborat în vederea mitingului organizat pe data de 10 august 2018 în Piața Victoriei din București
  • Aprobarea planului de intervenție de către ministrul de interne.
  • Documentul prin care a fost informat Prim-ministrul Guvernului României.
  • Ordinul Prefectului Municipiului București de aprobare a acțiunii de intervenție în vederea dispersării mitingului și a urmăririi participanților, precum și a altor cetățeni aflați în perimetru.
  • Precizarea tipului de materiale folosite efectiv la acțiunea din 10 august 2018 (tip de gaz lacrimogen, grenade, gloanțe de cauciuc etc.)
  • Costul total aloperațiunii din 10-11 august 2018
  • Măsurile luate la nivelul Jandarmeriei urmare a acțiunilor de o violență fără precedent întreprinse de jandarmii participanți la acțiunea din 10 -11 august 2018.

Ministerl Public a transmis, printr-un comunicat de presă, că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a înregistrat denunțul formulat de 17 organizații non-guvernamentale, cu privire la violențele din Piața Victoriei din Capitală:

„În urma solicitărilor mass-media, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este abilitat să confirme următoarele:

În cursul zilei de 13 august 2018, la Secția parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a fost înregistrat denunțul formulat de 17 organizații non-guvernamentale privind săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și purtare abuzivă, cu referire la derularea evenimentelor ce au avut loc la data de 10 august 2018, precum și în noaptea de 10 spre 11 august 2018, cu ocazia mitingului organizat în Piața Victoriei din municipiul București.

Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică.”

Comunicatul integral al Platformei România100 aici. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday