Comunicatul este semnat de șapte organizații civice, care anunță că vor sprijini deschiderea unui proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. 

Comunitatea Declic, alături de Corupția Ucide, Evoluție în Instituție, Geeks for Democracy, Inițiativa România, Rezistența, Reset Iași și Brașovul Civic contestă decizia judecătorului Daniela Isabela Miheț, de la Tribunalul București, de respingere a cererii DIICOT de redeschidere a Dosarului 10 august, când forțele de ordine au intervenit violent împotriva demonstranților din Piața Victoriei din București.

De asemenea, reprezentanții grupurilor civice se vor strânge, miercuri, 3 martie, de la ora 18.00, în fața Tribunalului București, cu mesajul ”Rușine, Justiția Română! Ne vedem la CEDO”. 

”Astăzi, justiția din România și-a arătat fața întunecată. Am ieșit în stradă pentru a apăra independența justiției, am fost gazați și loviți, pentru ca un judecător să își bată joc de noi și să îi salveze pe vinovați. Niciun șef al Jandarmeriei, responsabil pentru gazarea și rănirea a sute de oameni, nu mai poate fi acum tras la răspundere. Doar CEDO mai poate face dreptate în acest caz, așa că ne vom adresa Curții Europene”, a declarat Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniilor pe Justiție.  

Reprezentanții societății civile spun că DIICOT nu a făcut o anchetă corectă, pentru că o parte din probele tehnice nu au fost cerute. 

”Dosarele istorice ale Revoluției și Mineriadelor sunt încă plimbate între parchete și instanțe. Pe același model de mușamalizare, ancheta 10 august a fost clasată înainte să înceapă. Una dintre cele mai violente acțiuni împotriva cetățenilor, de după Revoluție, riscă să aibă aceeași soartă”, a declarat Marian Rădună, reprezentant Geeks for Democracy.

Potrivit Articolului 335 al Codului de Procedură Penală un dosar clasat poate fi redeschis dacă apar probe noi. Și în acest caz este nevoie însă de confirmarea redeschiderii acestuia de către o instanță.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday