Potrivit Institutului Național de Statistică, în România, în anul 2020, un procent de 28,6% din numărul total de salariati din întreprinderile active și-au desfășurat activitatea în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaṭionale controlate din străinătate.

  • În întreprinderile controlate din top 10 ṭări, în anul 2020, şi-au desfăşurat activitatea 21,4% din totalul numărului de salariaṭi la nivelul economiei naṭionale.
  • Raportat la ponderea numărului de salariaţi, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România sunt controlate din Germania, Franţa ṣi Statele Unite ale Americii.
  • Rezultatele anului 2020 indică faptul că, în funcţie de ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (16,5%), pe locul doi sunt cele controlate din Franṭa (12,2%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Statele Unite ale Americii (8,8%).

În funcţie de ponderea numărului de salariaţi în total grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate:

  • subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în industria prelucrătoare (8,3%), în comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor (3,0%) şi în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (2,8%).
  • subgrupurile de întreprinderi controlate din Franṭa, 5,3% se regăsesc în industria prelucrătoare, iar 2,6% se regăsesc în comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor.
  • subgrupurile de întreprinderi controlate din Statele Unite ale Americii domină în comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor (1,8%).

În 2020, au fost identificate 91.217 grupuri de întreprinderi, din care 5.523 de grupuri de întreprinderi rezidente şi 85.694 de grupuri de întreprinderi multinaţionale (523 controlate din interior, respectiv 85.171 controlate din străinătate).

  • Germania, Franţa ṣi Statele Unite ale Americii ocupă primele trei locuri în topul ṭărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România.
  • Din totalul grupurilor de întreprinderi identificate pe plan naṭional, în anul 2020, 5.140 erau rezidente, peste 6% din total grupuri, dintre acestea peste 98% fiind constituite din două sau mai multe unităṭi legale.
  • În anul 2020, din totalul grupurilor de întreprinderi multinaṭionale controlate din străinătate ṣi identificate în România, 13.852 sunt grupuri controlate de persoane juridice străine, iar 71.319 sunt grupuri controlate de persoane fizice străine.

Din punct de vedere al activității economice, cea mai mare parte a grupurilor de întreprinderi din România activează în domeniul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul; urmate de repararea autovehiculelor şi motocicletelor (34%); construcţii 12%; industria prelucrătoare (10%); activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (10%) și tranzacţii imobiliare (8%).

Grupurile de întreprinderi rezidente activează preponderent în cadrul următoarelor domenii: comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor (19%); industria prelucrătoare (11%); activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (11%); construcţii (11%); alte activităţi de servicii (9%)din totalul grupurilor de întreprinderi.

Sursă: Institutul Național de Statistică.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday