Ministrul Bogdan Aurescu l-a convocat la discuții pe ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, în contextul declarațiilor acestuia de miercuri, care a afirmat că “nu există mari beneficii în vizitarea [de către oficiali ruși a] bazei de la Deveselu”.

Oficialul rus și-a argumentat afirmația astfel: “În Deveselu a fost lansat modelul numit MK 41. Nu sunt expert militar, dar acesta ar putea fi uşor şi rapid reajustat pentru arme strategice, de exemplu rachete de croazieră Tomahawk, iar aceste rachete de croazieră pot avea orice tip de focos, convenţional sau neconvenţional“. Kuzim a afirmat și că guvernul pe care îl reprezintă ar prefera garanții scrise din partea NATO și a Statelor Unite, care să arate caracterul defensiv al bazei.

Cu acest prilej, secretarul de stat pentru afaceri strategice, Iulian Fota, i-a reiterat ambasadorului Kuzmin (…): facilitatea antirachetă de la Deveselu, parte integrantă a sistemului NATO de apărare antirachetă, are un caracter strict defensiv, nu este îndreptată împotriva Federației Ruse – vizând exclusiv potențiale atacuri cu rachete balistice din afara spațiului euroatlantic, și nu există niciun fel de intenție sau posibilitate de amplasare în cadrul acestei facilități de rachete de tip ofensiv“, se arată în comunicatul MAE.

Oficialil români au atras atenția în comunicat că astfel de intervenții publice, “care încearcă să creeze opiniei publice percepții eronate”, nu sunt de natură să faciliteze desfășurarea unui dialog și nici să conducă la o relație predictibilă și constructivă între Rusia și România.

MAE a făcut precizări și în legătură cu tema Tezaurului, abordată de ambasadorul Rusiei: “În legătură cu activitatea Comisiei româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relațiilor bilaterale, inclusiv cea a Tezaurului României depus la Moscova în perioada Primului Război Mondial, cu privire la care ambasadorul Federației Ruse în România a susținut în declarațiile sale de ieri, contrar realității, că tema nu ar figura pe agenda bilaterală, secretarul de stat a reamintit că următoarea sesiune a Comisiei (a șasea) urmează să fie organizată în România conform deciziei luate de Comisie la a cincea reuniune din noiembrie 2019. A reiterat disponibilitatea MAE, care asigură secretariatul componentei române a Comisiei, de a susține și în continuare activitatea acestui for“.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday