Într-un comunicat de presă, Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) informează:

  • România condamnă cu fermitate atacul cu dronă, absolut inacceptabil, comis asupra vasului  “Mercer Street”, care s-a soldat cu pierderea vieții comandantului navei, cetățean român, care a căzut demn la datorie.
  • Având în vedere elementele prezentate de partenerii internaționali ai României cu privire la faptul că atacul a avut caracter deliberat și, respectiv, a fost coordonat de Iran, România solicită prezentarea de explicații de către autoritățile iraniene, fără întârziere, și își rezervă dreptul de a acționa în consecință, alături de partenerii săi internaționali, pentru un răspuns adecvat. Ambasadorul Republicii Islamice Iran la București  a fost convocat de urgență la MAE român în acest scop.
  • Atacul împotriva unei ținte civile, care a produs pierderi de vieți omenești și pagube materiale importante, nu are nicio justificare și trebuie condamnat ferm la nivel internațional.
  • MAE continuă coordonarea cu aliații și partenerii României pentru a identifica măsurile de răspuns cele mai potrivite.

SUA și Marea Britanie, alături de Israel, au acuzat Iranul că a atacat cu drone petrolierul israelian pe care au murit un român și un britanic, într-un incident despre care s-a crezut inițial că este un act de piraterie. Au promis că vor adopta un răspuns coordonat, deși Teheranul a negat toate acuzațiile.

Potrivit presei internaționale, atacul asupra petrolierului ”Mercer Street” a avut loc joi, dar relatările despre moartea cetățeanului român și a celui britanic de la bord au apărut vineri, 30 iulie.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday